2014. december 8., hétfő

Termelési munka

Termelési munka
A kép csak illusztráció!

Mi a munkaköre, mit kell csinálnia egy termelői munkásnak külföldön?
A termelői munkatárs feladatköre igen összetett, ha csak dióhéjban szeretnék fogalmazni, azt mondhatnám, hogy különféle termelői gépek üzemeltetése a feladata. Még egyszerűbben fogalmazva, nyersanyagból produktum, azaz termék előállítása. Nemsokára megnézzük, hogy is történik mindez.
Milyen fogalmakkal találkozik egy termelői munkatárs?
Mi a termelés? A termelés egy olyan gazdasági folyamat, melynek következtében bizonyos alapanyagokból munkaerő befektetés mellett egy hasznos terméket állítunk elő. (Például az asztalos, fából széket készít. stb.)
A termelésnek több ága van gazdasági ágazatba való besorolása szerint!
·         Mezőgazdasági
·         Ipari
·         Kereskedelmi
·         Szolgáltatási
A termelést megkülönböztetjük továbbá méretnagyság szerint is.
  • Tömeggyártás: a termelés tömegesen történik, mivel egyszerűbb termékeket állítanak elő. Ilyen például a különböző tisztítószerek, mosószerek, stb.
  • Sorozatgyártás: Valamivel kisebb volumenű a gyártás, mint a tömeggyártásnál, de azért itt is nagyszámban történik a gyártás. Itt már összetettebb a munkafolyamat. Gondoljunk például egy autóipari sorozatgyártásra.
  • Egyedi gyártás: Kis számban történik a gyártás (vagy csak 1db). Egyedi megrendelésre történik.
A termelést tovább konkretizálja a gyártási rendszer.
  • Folyamatszerű gyártás: A terméket egy olyan gépsoron állítják elő, ahol meghatározott munkafolyamatok történnek. Például egy autó előállítása.
  • Műhelyrendszerű: Egy műhelyben egy fajta gépek vannak és csak egy fajta munkafolyamat történik. Például azonos alkatrészek előállítása.
Mi a munkaerő? Az ember fizikai és szellemi képességeinek az összessége, melyet a termelési tevékenység során felhasznál.
Ki végezhet termelői munkát, ki lehet termelési munkatárs külföldön?
A termelési tevékenység többnyire betanított, vagy a hétköznapi nyelv szerint betanított munka. Különösebb végzettséget nem igényel (az alap általános iskolai végzettség megléte alapkövetelmény). Továbbá, ha külföldi munkavállalásra adjuk a fejünket, akkor a minimális nyelvismeret is fontos lehet. A termelői gépek, gépsor feliratai és munkautasítások a célország nyelvén történnek. Itt ne gondoljunk profi szintű nyelvtudásra, tökéletesen elegendő, ha megértünk néhány fontos alaputasítást. A szorgalom és a tanulási hajlandóság sokkal fontosabb!
Milyen elvárásokat támasztanak egy termelési munkással szemben?
  • Megbízhatóság
  • Pontosság
  • Rugalmasság
  • Jó fizikum, terhelhetőség
  • Önálló és precíz munkavégzés
  • Jó látás
  • Jó kézügyesség
Fontos lehet, ha rendelkezünk valamilyen előképzettséggel. Például egy elektronikai termelési munkánál, jó pont lehet egy elektrotechnikusi szakképesítés, vagy egy gépipari gyártás során egy autószerelői képesítés, stb. Amikor termelési álláshirdetést böngészünk, nézzük meg azt is, hogy milyen munkaterületre keresnek munkatársat. Ha a mi munkatapasztalatunk passzol a meghirdetett álláshoz, nagy valószínűséggel nyerjük majd el az állást. Ahhoz természetesen olyan álláshirdetést kell keressünk, ahol ezt feltüntetik, például itt: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu/search/label/termelési%20munkatárs A feladatok résznél fel van tüntetve, hogy mi az a munkafolyamat, illetve milyen gépekkel kell, hogy dolgozzunk.
Hogyan történik egy gyártás (termelés) a folyamatban?
Egy asztalos ipari munkafolyamatot tekinthetünk meg.

   

Mi a különbség a betanított (szalag) munkás és a termelői munkás között?
A betanított munkás, illetve szalag munkás úgy érkezik a munkahelyre, hogy előzőleg nem sok tapasztalatot szerzett a munkával kapcsolatban. Ekkor a gyár (cég) a munkavállalót a munkafeladatra betanítja és úgy áll munkába. Ez az opció nem mindig áll a rendelkezésre. A termelői munkatársnak kell, hogy legyen egy szakmai előképzettsége, mely lényegesen lerövidíti a betanítási időt, vagy nem is igényel betanítást. Aki valamilyen szakképesítéssel, vagy gyakorlattal kerül ilyen munkahelyre, általában magasabb bérsávba is tudják helyezni.
Mennyit keres külföldön egy termelői munkatárs 2014-ben és 2015-ben?
A válasz erre eléggé összetett. Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy: Mennyit keres átlagosan egy termelési munkatárs például Németországban? Akkor erre a válasz, hogy kb. 10 Eurót óránként bruttó. Ez természetesen sok mindentől függ, de az átlag ennyi. Most ha kicsit osztunk, szorzunk és egy sima 40 órás munkahéttel számolunk, akkor ez havi bruttó 1600 Euró (ami kb. 490 000 Ft). Persze ez csak egy megközelítő érték, ettől lehet több is, de kevesebb is.
Mitől függ, hogy mennyit keresek külföldön termelői munkásként?
Először is attól függ a keresetünk, hogy melyik országban dolgozunk.
Továbbá attól is függ, hogy milyen területen történik a munkavégzés.
Milyen előképzettséggel, tapasztalattal és szaktudással rendelkezünk a területen.
Milyen kategóriába, illetve milyen munkakörben alkalmaznak minket. Például egy alap betanított szalagmunkás fizetése, aki még a nyelvet sem beszéli, az ő fizetése lesz a legalacsonyabb. Aki jól beszéli a nyelvet, magasabb az iskolai végzettsége, és még több éves tapasztalattal is rendelkezik, ő nagy valószínűséggel nem a szalag mellett fog állni, hanem például minőség ellenőr lesz a termelési folyamatban és az ő fizetése, akár többszöröse is lehet a normál szalagmunkásénál.
Hogyan kezdjek neki? Hogy menjek külföldre dolgozni? Hol keressek magamnak munkát?
Először is nézzen körül az ajánlott oldalon az állások között: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu/search/label/termelési%20munkatárs Ha megtalálta azt a munkát, melyhez illik a tapasztalata (vagy csak szimplán szimpatikus), akkor írjon egy nagyon profi önéletrajzot és küldje el a hirdetésben szereplő elérhetőségek valamelyikére. Felvetődhet a kérdés, hogy hogyan írjon olyan önéletrajzot, amelyet elfogadnak a külföldi cégek? Erre is van egy segítség itt: http://allas-tipp.blogspot.hu/2013/11/hogyan-irjunk-oneletrajzot.html
Tehát a sorrend:
  1. Tanulmányozza a munkával kapcsolatos feladatokat, alapfogalmakat. Ezt az oldalon meg is teheti. És ha már úgy érzi, hogy alkalmas lenne erre a munkára, akkor
  2. Válasszon egy Ön számára szimpatikus hirdetést, majd
  3. Írja meg önéletrajzát, mely megfelel az európai színvonalnak
  4. Majd legyen szorgalmas, kitartó és tanulásra kész és lépdeljen feljebb a ranglétrán!

Ehhez sok sikert és kitartást kívánok Önnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése