2014. december 9., kedd

Hentes állás

Hentes állás
A kép csak illusztráció!

Mi a feladatköre külföldön a henteseknek? Melyik országban érdemes dolgozni?
A hentesek, vagyis a húsipari dolgozók feladata, hasonló, mint Magyarországon. Meghatározott területeken kell a munkát végezni, ez lehet vágás, csontozás, feldolgozás, termék előállítás, stb. A munkavégzés folyamatát tekintve, történhet teljes munkafolyamat (az állát vágásától a végleges feldolgozásig), illetve történhet csak egy munkafolyamat elvégzése (például, csak vágás, vagy csak csontozás, stb.). Hol, melyik országban érdemes húsipari munkát vállalni? Németország, Ausztria, Egyesült Királyság, Svájc, Hollandia, Belgium. Itt ugyan azért a munkáért többszörös bér jár. (Természetesen számolnunk kell a kiadásokkal is, amely szállás, étkezés, egészség, stb. formájában jelentkezik).
Húsipari fogalmak, avagy milyen definíciókkal találkozik egy hentes?
Előkészítő műveletek:
  • Pihentetés: a vágóállat egy külön erre a célra kialakított helyre kerül, ahol megfigyelik, hogy nincs –e valamilyen betegsége. A pihentetés pozitívan hat a hús minőségére.
  • Koplaltatás: Célja, hogy a vágóállat gyomra és belei kiürüljenek, így vágás következtében nem fertőzik a húst. Könnyebb a vágási és feldolgozási munkafolyamat.
Alapműveletek:
  • Kábítás: A kábítás célja, hogy a vágóállatnál megszüntessék az akaratlagos mozgáskényszert. A kábítás történhet: kábító pisztollyal, elektromos árammal, kábító gáz eleggyel.
  • Kivéreztetés: A vágóállat életműködésének a megszüntetése, illetve a szervek, szövetek vérmentesítése.
  • Szőrtelenítés: Mely történhet nyúzással (bárány, szarvasmarha, nyúl, stb.) Történhet forrázással (vagy perzseléssel).
  • Belső szervek eltávolítása: A vágóállat felfüggesztett testhelyzetben, hasüregének felmetszésével a belső szerveket (szív, máj, tüdő, lép, vese, stb.) eltávolítják.
  • Hasítás: Az a művelet, mikor a vágóállatot a gerinc mentén kettévágják, ez többnyire elektromos fűrésszel történik.
  • Zsírszövet eltávolítás: Ezt egyszerűen úgy fogalmaznám meg, hogy a szalonna leválasztása.
Hogyan történik a feldolgozás? Milyen munkafolyamatot kell elvégezni egy húsipari munkásnak külföldön?
A kiválasztott állatot (állatokat) a pihentető helyre terelik. Ezután az állatok koplaltatása történik. Eddig a munkafolyamatig a húsipari dolgozó nem sok mindent tesz, ez inkább a kiszolgáló személyzet feladata. Majd a megjelölt állat kábítása történik, a már említett módszerrel. Ezután megszúrják (nyaki véna vágása történik általában), majd a lábainál rögzítik és kivéreztetik a vágóállatot. Ezután következik a szőrtelenítés vagy nyúzás. Sertésnél forrázás által történik a szőrtelenítés, szarvasmarhánál nyúzással történik a szőrtelenítés. Ezután a felfüggesztett állatok bontása következik. Eltávolítják a belsőségeket, belső szerveket. Tisztítás után a vágóállatot kettéhasítják és így kerül tovább feldolgozásra. A különböző részeket eltávolítják (a teljesség igénye nélkül, fej, combok, stb.). Majd következik a csontozás, zsírszövet eltávolítás és egyéb feldolgozási folyamatok. A feldolgozás három fő feladata: a tőkehús előállítás, a töltelékáru előállítás, illetve a darabolt füstöltáru előállítás.
Nézzük a gyakorlatban, hogyan történik a szalagmunka egy bizonyos fázisa:

Mi a húsipari munkás feladata?
Mint ahogy láthattuk, a húsipari munkás (hentes) feladata igen sokrétű. Nagyon sok munkafázis jellemzi ezt a szakterületet. A higiénia a pontosság nélkülözhetetlen eleme ennek a munkakörnek. Az állatok kiválasztásától a végleges termék előállításáig (egyes esetekben az értékesítésig) is terjed a húsipari munkás feladata.
Milyen végzettség szükséges ahhoz, hogy külföldön hentesként, húsipari munkásként dolgozhassak?
Első és legfontosabb, a minimum általános iskolai végzettség. Bizonyos munkaterületekhez nem szükséges szakképesítés. Ezen területeken betanítás történik. Természetesen a bérezése itt a legalacsonyabb. A többi munkaterület megköveteli a húsipari középfokú (vagy OKJ-s) végzettséget. Nagyon fontos tényező lehet az előképzettség, illetve a tapasztalat. Mondanom sem kell, hogy nagymértékben befolyásoló tényező a bérezést illetően.
Szükséges –e a nyelvtudás, ha hentes, vagy húsipari alkalmazott szeretnék lenni?
Vannak bizonyos területek, ahol nem vagy csak minimális nyelvtudás szükséges. (Természetesen ekkor az átverés rizikója is sokkal magasabb). Ezért én azt tanácsolnám, hogy aki ilyen jellegű munkát szeretne végezni legalább minimális szinten, (legalább értse, amit mondanak neki) kezdjen ilyen munkába. Ha már ettől komolyabb szintű a nyelvtudás, nagyobb eséllyel tud a ranglétrán feljebb kapaszkodni.
Milyen elvárások jellemzik ezt a munkakört?
  • Megfelelő nyelvtudás
  • Precíz munkavégzés
  • Önálló munkavégzés
  • Élelmiszer higiéniai alapismeretek
  • Jó késhasználat
  • Biztonságos munkavégzés
  • Fegyelmezettség
  • Monotonitástűrés
Egészségügyi kizáró tényezők, ki nem lehet húsipari dolgozó (hentes)?
  • gyenge fizikum
  • szív és keringési rendellenesség
  • végtagok anatómiai és funkcionális rendellenessége
  • krónikus légzőszervi megbetegedés
  • epilepszia
  • szagérzés hiánya
  • idült gennyes testrészek
  • kéz idült bőrbetegségei
  • színtévesztés
  • gyenge látás
Hol történik a munkafolyamat?
Többnyire zárt és hűtött térben történik a munkavégzés. Szalagmunka esetében egyénileg, illetve csoportosan helyezkednek el a munkavállalók egy erre kialakított csarnokrészben. Mivel többen dolgozunk egy térben és néha elég közel egymáshoz, így nagyon oda kell figyelni, hogy egymást és magunkat ne vágjuk meg. Ezért lánc mellény (köpeny) és kesztyű biztosítja a szúrás és vágás elhárítását.
Hogyan kezdjek hozzá? Hol találok megfelelő állást?

Nagyon fontos, hogy mielőtt bármibe is kezdenénk, tanulmányozzuk a munkát és ha szükséges előtte tanuljunk (szakmát, nyelvet.) Ha ezeken már túlvagyunk, jöhet a következő fázis a megfelelő cég és munka kiválasztása! Erre nagyon jó segítséget nyújt ez az oldal: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu/search/label/hentes Itt az állások le vannak fordítva magyar nyelvre, így még szótáraznunk sem kell. Természetesen megtalálja a célország nyelvén is. Ha kiválasztotta az Ön számára szimpatikus állást, egy jó önéletrajzot kell írni és elküldeni az elérhetőségek valamelyikére. Önéletrajz írásához és egyéb fontos tudnivalókhoz ajánlom figyelmébe ezt az oldalt: http://allas-tipp.blogspot.hu/2013/11/hogyan-irjunk-oneletrajzot.html Ezután már nem maradt más hátra, mint kitartóan és szorgalmasan dolgozni. Sok sikert, kitartást és jó egészséget kívánok Önnek!

4 megjegyzés:

  1. Nagy karolyne vagyok .tatabanyan elek.dolgoztam husgyarban mint csomagolo.szalag munkat.ha onoknel lenne csomagoloi allas lehetoseg akor aszt szeretnem meg pajazni.hoszu tavra gondolkodom.varom vissza jelzesuket.koszonom.tel..0630-601-12-25.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos idegen nyelvet nem tudok.

    VálaszTörlés
  3. Sajnos idegen nyelvet nem tudok.

    VálaszTörlés
  4. Nagy karolyne vagyok .tatabanyan elek.dolgoztam husgyarban mint csomagolo.szalag munkat.ha onoknel lenne csomagoloi allas lehetoseg akor aszt szeretnem meg pajazni.hoszu tavra gondolkodom.varom vissza jelzesuket.koszonom.tel..0630-601-12-25.

    VálaszTörlés