2014. december 3., szerda

Csomagoló munka

Csomagoló munka
A kép csak illusztráció!

Mivel foglalkozik külföldön egy csomagoló, mi a munkaköre?
Termékeket (élelmiszer, műszaki cikk, stb.) csomagol kézzel, vagy géppel. A termékek körül kialakít egy burkolatot, melynek következtében a terméket megvédi a külső hatásoktól, továbbá fontos információkkal látja el (címkéző).
A bejegyzés végén olvashat arról, hogy hogyan is zajlik egy csomagoló munkanapja. Továbbá hol találhat ilyen jellegű munkát külföldön. Illetve segítséget kap ahhoz, hogy a munkakört sikeresen be tudja tölteni.
Nézzük az alapvető fogalmakat:
  • Mi a csomag? A csomag a csomagoló anyag használatával kialakított kész termék, mely szállításra, értékesítésre alkalmas. A termék ez által a külső környezeti hatásoktól védve van.
  • Mi a csomagoló anyag? A csomagoló anyag az az eszköz, melynek segítségével a terméket csomagoljuk (például: papír, fólia, stb.)
  • Mi a fogyasztói csomagolás? Az a csomagolási forma, melyet a termékek tartalmaznak, ezen, számos fontos információ található a vásárlók részére. (Például a kávé, tea csomagolás). Ez a csomagolási forma önmagában nem alkalmas ipari jellegű szállításra.
  • Mi a gyűjtő csomagolás? Hétköznapibb nevén raklapos csomagolás. Előnye, hogy megkönnyíti a raktározást, leltárazást, illetve a szállítást.
Mi a csomagolás funkciója?
A csomagolásnak négy kiemelt fontosságú funkciója van, melyeket már részben érintettünk, de most ezt részletesen is áttekintjük.
  1. Védelmi funkció: Kettős védelmi funkciót kell betöltenie. Első sorban az árut vagy terméket megvédi a környezettől, illetve a környezetet védjük meg az árutól (például környezetre veszélyes anyagok, tisztítószerek, kémiai anyagok, stb.)
  2. Úgynevezett racionális funkció: A termékek áruk kezelését könnyíti meg. Például könnyű töltés, zárás, rögzítés, visszagyűjtés, újrafelhasználhatóság, stb.
  3. Kommunikációs funkció: Jelentősége, hogy a vásárlóknak fontos információkat közöl. Például összetétel, szavatosság, stb.
  4. Marketing funkció: Hétköznapibb nyelven reklám erő. A termékek értékesítésében tölt be fontos funkciót. Gondoljunk például a termékeken elhelyezett logókra, emblémákra. Funkciója a figyelemfelhívás, esztétikus megjelenés és vásárlásra ösztönzés.
Mit jelent az optimális csomagolás?
Az optimális csomagolás leírására az OP-modell (optimális csomagolási modell), vagy más néven Optimal Packaging kifejezés szolgál.
Op-modell, Optimal Packaging

Melyek a leggyakrabban használatos csomagoló eszközök, anyagok?
  • Papír: Nagy előnye, hogy olcsó és viszonylag könnyű, hátránya, hogy sérülékeny.
  • Fém: Legelterjedtebb formája az alumínium. Nagy előnye, hogy aromazáró, hő tűrő, fény és folyadék áteresztő képessége nincs. Tökéletesen védi a külső környezeti hatásoktól a terméket. Hátránya, hogy elég drága, a vele csomagolt áru nem látható.
  • Műanyag: Hasonló előnyei vannak, mint a fémeknek, viszont kevésbé hőálló és könnyen szennyeződik. (Porral elektrosztatikus hatása miatt)
  • Üveg: Előnye, hogy átlátszó, kémiai és egyéb anyagokkal nem lép reakcióba. Könnyen tisztítható, illetve visszaváltható, újrahasznosítható a környezetet, ezáltal nem terheli. Hátránya, hogy törékeny és viszonylag nehéz.
  • Fa: Könnyen megmunkálható, rugalmas, a környezeti hatásoknak jól ellenáll. Hátránya, hogy a vizet könnyen felveszi, illetve leadja, ezáltal dagad, illetve zsugorodik.
  • Textil: Legelterjedtebb és legnagyobb körben használatos a len és a kender. Nem igazán elterjedt csomagolási forma.
  • Kombinált anyagok: A felsorolt anyagok kombinációját tartalmazza. A pozitív és negatív tulajdonságaikat figyelembe véve kombinálják az anyagokat.
Csomagolás a gyakorlatban, avagy mit csinál egy csomagoló munkatárs külföldön?
Külföldön is hasonló a munkafolyamat, mint Magyarországon. Ami eltérés, hogy a gépeken a felirat és a munkautasítások a célország nyelvén vannak megfogalmazva. És ami ettől is lényegesebb a fizetés is kicsit komolyabb külföldön. Szóval, mivel is foglalkozik egy csomagoló? Itt rögtön két részre osztanám a választ. Mivel meg kell különböztetnünk kézi csomagolást, illetve gépi csomagolást. Mind a kettő történhet szalagmunka szerűen, mivel egy dolgozó többnyire egy munkafolyamattal foglalkozik, természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha odakerül dolgozni, megtanítják pl. üdítőket csomagolni és 30 évig azt fogja csinálni! J Nézzünk most egy konkrét példát, hogyan zajlik egy nap külföldön:
A munka itt is, mint máshol reggel nyolckor kezdődik és délután négyig tart. A munkafolyamat a következő (például egy kézi csomagolás esetén). Reggel mindenki megkapja, hogy melyik állomáson kell, hogy dolgozzon, ha még nem ismeri a munkafolyamatot, akkor betanítják, azaz megmutatják, hogy mit kell csinálni (ilyenkor fontos a nyelvtudás). Tehát, ha a megfelelő csomagolói állomásra mentünk, ott fogad minket egy leírás, hogy milyen dobozba (vagy csomagba) miből mennyit kell helyezni, illetve mik a teendők. Csomagoló asztalon dolgozunk, ahol különféle gépek állnak, állhatnak a rendelkezésünkre. A dobozba a meghatározott sorrendbe beletesszük a terméket, termékeket. Előtte, ha szükséges azokat a termékeket is csomagoljuk. Majd, amikor minden termék belekerül (például egy elektronikai cikk esetében, fényképezőgép, akkumulátor, esetleg kábelek, kiegészítők, használati utasítás, garanciajegy) akkor a csomagot ragasztó szalaggal lezárjuk és mérlegre tesszük. Ha a mérlegen a megfelelő súly jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel jól végeztük a munkánkat és mindent belehelyeztünk a csomagba, amit kértek. Ez a munkafolyamat addig tart, míg mindezeket a kis dobozokat egy nagy dobozba nem tesszük. Ha megtelt szintén lezárunk és egy jelző cetlivel látjuk el, hogy ki csomagolta, mikor, hány darab van benne, stb. Majd ez a nagydoboz mehet a raktárba, ahol egy másik folyamat keretében raklapra helyezik, tovább csomagolják stb. Tehát ez volt a kézi csomagolás a gépi csomagolás is hasonló, csak ott néha gombokat is kell nyomogatni, illetve a gépet újratölteni csomagoló anyaggal.
A munkánkat mi magunk is folyamatosan figyeljük, de bizonyos időközönként minőség ellenőrök is figyelik. Itt azt nézik, hogy megfelelő helyre helyeztük-e a termékeket, megfelelő minőségben dolgoztunk, illetve azt is figyelik, hogy egységnyi idő alatt mennyi munkát végeztünk el. Fontos a teljesítmény és a minőség összhangja. Ha a kettő arányban van, akkor jól végezzük a munkánkat! A munkafázis elején, oda kell figyelni, hogy mit honnan veszünk el és hová kell rakni, de ez idővel rutinná válik, és így sokkal könnyebbé is. Persze ebből kifolyólag monotonná is válhat a munka, de akkor a munkáltatónk „meglep” minket egy új munkaterülettel és kezdődik minden előröl! J  
Nézzük ezt egy videón: 

Milyen fizikai megterheléssel jár a csomagolói munka?
Ha röviden szeretnék fogalmazni, azt mondanám, hogy elég fárasztó és elég monoton. A munkafolyamatok zömét állva kell végezni a csomagoló asztal mellett, vagy a csomagoló szalag mellett. Ez nagymértékben terheli a gerincet és a lábakat. Természetesen van ülő munka is, mikor precíziós csomagolás történik, de ez sem sokkal jobb, mert a hátat eléggé kikészíti és a lábak is eléggé „elmacskásodnak”! És ugye van a kettő kombinációja, kiegészülve egy kis hajlongással guggolással is, ez talán a legkényelmesebb, mert akkor kissé felfrissül az ember (kivéve, ha nagy nehéz dolgokat kell emelgetni, pakolászni).
Ezt a munkát inkább azoknak ajánlanám, akik jó állóképességgel rendelkeznek.
Milyen végzettséghez köthető a csomagolói munkakör?
Úgy is fogalmazhatnék, hogy mi szükséges ahhoz, hogy külföldön csomagoló lehessek? A válasz erre is igen egyszerű. Különös iskolai végzettséget nem igényel, mivel itt többnyire betanítják a munkavállalót. Viszont, hogy ha külföldön szeretne dolgozni, itt sem árt, ha legalább minimális szinten ismeri a célország nyelvezetét! Miért is? Azt már fentebb részleteztem, tehát, bizonyos munkautasításokat meg kell érteni. Nem kell megijedni ez nem egy felsőfok C nyelvvizsgát jelent! Elég ha tudunk pár mondatot és jó sok szakkifejezést, ami ehhez a munkához szükséges (pár hét/hónap alatt elsajátítható, akár interneten keresztül is!).
Ami sokkal fontosabb tényező az iskolai végzettségnél a precizitás és a monotónia tűrés. Itt kötött munkaritmus van és folyamatosan kapjuk a munkautasításokat.
Hol találhatok csomagolói munkát külföldön?
Magyarország szomszédságában nagyon sok ilyen jellegű munka kínálkozik. Az interneten számos hirdetés található, bár nem mindegyik megbízható. Ha még nehezen megy a nyelv, de szeretne kutakodni az állások között, én ezt az oldalt ajánlanám: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu/search/label/csomagoló méghozzá azért, mert itt magyar nyelvre vannak lefordítva az állások. Természetesen megtalálható a célország nyelvén is forrásként. Tehát, ahogy javasoltam a következőket kell szem előtt tartani, egy kis elmélet elsajátítás, nyelvgyakorlás, majd ki kell választani a megfelelő álláshirdetést, ezután egy fontos momentum maradt csak már, az önéletrajz megírása és elküldése. Az önéletrajz írásához itt egy segítség: http://allas-tipp.blogspot.hu/2013/11/hogyan-irjunk-oneletrajzot.html

Nem maradt más hátra, minthogy mindenkinek sok sikert és kitartást kívánjak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése